GATE projesinin hedefi aşağıda belirtilen hususlarda bir yöntemsel ve işletimsel materyaller geliştirmektir:
- Okul öncesi kurumlarda disleksi (özgül okuma güçlüğü) riski bulunan öğrencilerin belirlenmesi,
- Okul öncesi ve ilköğretim okullarındaki bu tür öğrencilere özel destek sağlanması.
Oluşturulan yöntem ve materyaller öncelikle okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanmış fakat öğretmenler ve aileler arasındaki iletişimi güçlendirmek için bilgi yağmuru ve yineleme yollarıyla tamamlanmışlardır. Projenin nihai faydalanıcıları okul öncesi çağdan ilköğretim çağına geçen 4 ila 7 yaş arası öğrencilerdir. Dahası, disleksi riski taşıyan öğrencileri desteklemek için kullanılan özel yöntemlerle ilgili öğretmenler ve veliler arasında bilgi aktarımı hem okulda hem de evde yaratıcı ve eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturulması amaçlanmıştır.
Proje aynı zamanda, Avrupa'daki okul öncesi ve ilköğretim okullarında proje sonuçlarının ve GATE sisteminin (nihai proje ürünü) benimsenmesini teşvik etmek için tüm ilgili paydaşları dahil etmek amacıyla bir Avrupa ağı oluşturulmuştur. GATE sisteminden faydalanılması için okul müdürlerini hedef alan işletimsel bir plan da geliştirilmiştir.
Projenin faaliyetleri sonucunda elde edilen yöntemsel çalışmalar bir kitap halinde derlenmiş ve ortak ülkelerin dillerine tercüme edilerek hem internet aracılığıyla hem de basılı kitap olarak yaygınlaştırılmıştır.
Projenin kapanış toplantısı Kocaeli Valiliği ev sahipliğinde 2011 yılı Ekim ayında Kocaeli'de gerçekleştirilmiş, konferansa proje ortaklarının yanı sıra Vali yardımcıları, il müdürleri, okul idarecileri, ana sınıfı ve sınıf öğretmenleri katılmıştır.
|