AB'de ve gelişmiş ülkelerde adalet sistemi dört mantıksal temele dayanma eğilimi göstermektedir: caydırıcılık; cezalandırma; ağır ceza suçluların tutulması; ve rehabilitasyon.
Ancak çoğu zaman cezaevlerinin güvenliği sorunu temel problem olarak görülerek rehabilitasyonun önüne geçmekte ve bu gibi kurumlara olan itibarı zedelemektedir.
Cezaevlerinden çıkan kişilerin iki yıl içerindeki %58lik suç işleme oranı ve Birleşik Krallık vatandaşlarına 11 milyar £'luk masrafı işte bu gibi bir durumun Birleşik Krallık'taki sonucudur (UK Department, BIS, National EQUAL Offender Network, March 2008).
Başvurulan iş alanına özel becerilerin çalışılırken öğrenilebileceği gerçeğine karşın, birçok işveren işe personel alırken bu gibi becerilerin hali hazırda öğrenilmiş olması gerektiğini düşünmektedir (Marchmont, Generic Employability Skills, 2007).
PEETA projesi sabıkalı kişilerin bu gibi becerileri sanat yoluyla edinmelerini amaçlamaktadır. EQUAL adlı Birleşik Krallık'ta daha önce yürütülmüş bir projeden geliştirilen PEETA projesi, hedefler belirleyerek, sanat projelerine katılarak, gözlemleyerek, geribildirim ve tartışma yollarıyla sabıkalıların sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlayacaktır.
Konsorsiyum sanat-temelli bir eğitimi birçok ortamda tutukevleriyle beraber, eğitim paketleri ve nitelikleri geliştirerek sabıkalıların çalıştırılabilirlik oranlarını arttıracaktır. Somut çıktılar, her bir ortak ülkeye uyarlanacaktır.
Proje kapsamında geliştirilen eğitim modülü Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumunda belirlenen hedef kitleye yönelik olarak uygulanmış ve 31 Mayıs 2012 tarihinde proje ortakları, il protokolü, hükümlü yakınları ve diğer hükümlülerin de izleyici olarak yer aldığı etkinlikle Final Performansı sergilenmiştir.
|